Carolien Entrop

Waar ik vandaan kom

Ik loop nu ongeveer 40 jaar mee in de therapie wereld. In die tijd heb ik verschillende therapierichtingen voorbij zien komen. Een aantal van die richtingen sprak me aan en daar heb ik mij in bekwaamd zoals gezinstherapie, groepstherapie en individuele therapie in de periode dat ik voor het Riagg werkte.

Vanaf 1993 heb ik me zelfstandig gevestigd en heb ik me bekwaamd in sandplay, familieopstellingen en lichaamsgerichte therapie. Vooral Marianne Bentzen is belangrijk voor me geweest. Haar denken heeft mij geïnspireerd bij het integreren van de lichaamsgerichte en reguliere benadering.

De laatste jaren ben ik erg geïnteresseerd in filosofie en zie dat daar dezelfde vragen spelen als in therapie maar dan op een abstracter en breder niveau. Op dit moment vind ik inspiratie door het lezen van Giorgio Agamben.

Inmiddels maak ik in mijn therapiepraktijk gebruik van alles wat ik heb geleerd en uitgeprobeerd, en uiteraard ook van mijn eigen levenservaring, zoals jeugdervaringen en de ervaring van mijn partner verliezen een aantal jaren geleden.

Mijn visie op therapie

Zoals je ziet ben ik steeds nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen en is voor mij belangrijk dat therapie gericht is op keuzes kunnen maken. Mogelijkheden zien en die in de wereld neerzetten.

Zoals Bessel van der Kolk zegt:
‘trauma betekent dat je de controle over de tijd kwijt bent, hulpeloos bent en niets voorspelbaar is’.

Uiteraard trek je je dan terug in je cocon. Blijf je twijfelen of je uit je cocon durft. En als je een keuze maakt, ben je als de dood dat er weer iets onvoorspelbaars gebeurt. Je durft niet te vertrouwen. Je raakt steeds weer in paniek.

Wat is nodig

Weer controle over je eigen leven krijgen, een eigen ritme of ritueel hebben in je dag, is een eerste vereiste. Dat geeft weer controle over jezelf, over je lichaam. Dan weet je waar je staat. Dan kun je om je heen kijken en beoordelen of het veilig is of niet. Dan komt er controle over de tijd. Je weet welke afspraken je met jezelf gemaakt hebt. Je weet of je je laat verleiden om iets anders te doen of afleiden door prikkels van buiten. Je kiest voor een focus of laat je je bepalen door de externe chaos. Routine geeft rust en overzicht.

Weer durven kiezen en dat in de wereld neerzetten

Tenslotte kunnen we gaan denken over keuzes maken en die in een relatie, gezin of de buitenwereld neerzetten.